nav-left cat-right
cat-right

José Eduardo Dutra de Oliveira

C.V. Resumido

Médico e Doutor pela Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo, estágios nos Estados Unidos, México e Guatemala. Bolsista da Fundação Rockefeller e do Governo Alemão. Professor Titular da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, Responsável pelo Curso de Especialização em Nutrição do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, Universidade de São Paulo, Professor Colaborador da UNESP-Araraquara,SP, Departamento de Alimentos e Nutrição, trabalhando na Área de Pós-graduação. Foi Diretor da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, Professor Visitante da Universidade de Cornell nos Estados Unidos. Diversas vezes Consultor da Organização Mundial da Saúde, da FAO e da Universidade das Nações Unidas na Área de Alimentos e Nutrição. Presidente Honorário da União Internacional das Ciências Nutricionais e foi Membro do Comitê Científico do Instituto Nacional de Alimentação e Nutrição, Brasília. É Membro da Academia de Ciências de Trieste, Itália e do Conselho da União Internacional das Ciências Nutricionais, Holanda. É Sócio Emérito da Sociedade Latino-Americana de Nutrição e da União Internacional de Ciências Nutricionais. Atualmente é Professor Colaborador e Orientador de Alunos do Curso de Pós Graduação em Alimentos e Nutrição da USP e UNESP, Araraquara. Atualmente desenvolve atividades de ensino e pesquisa na Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto, USP e na Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Araraquara, UNESP. Publicou mais de 200 artigos científicos em revistas nacionais e internacionais e outros 200 artigos de divulgação de temas de alimentação e nutrição. É autor dos livros Bóias-Frias Uma realidade nacional, A Desnutrição Dos Pobres E Dos Ricos, E Ciências Nutricionais, referência tradicional do Ensino de Nutrição no Brasil.

CV Summary

Medical Doctor graduated Medical School, University of São Paulo Brazil,. Spent 3 years at Vanderbilt University, Tulane University and University of Cincinnati, USA. Rockefeller Foundation Fellow. Returned to Brazil to work at a new Medical School of the Univeristy of São Paulo, in Ribeirão Preto, SP, Brazil. Organized the Division of Clinical Nutrition to teach clinical nutrition to Carried out several studies on local foods, such as rice, beans, corn and manioc. He was a pioneer on the study and use of soya as human food in Brazil. Set the first Brazilian Metabolic Unity were studied vegetable protein mixtures and soya milk as food for undernourished children. Children protein malnutrition, vitamin A and iron deficiency anemia were object of several of his clinical and community studies, His present nutritional studies are centered on the prevention of iron anemia, vitamin A deficiency, obesity and nutrogenomics. He introduced the use of drinking water as an iron carrier to prevent anemia. Proposed the program “Brazil without Anemia”, that was now approved by the International Agency Atomic Energy, IAEA Vienna, as a Latin America without Anemia Project. Has worked as Nutrition Expert and Consultant in Food and Nutrition to Brazilian and International Agencies such as FAO, WHO, IAEA, UNICEF and United Nations University. Lately is involved with nuclear and isotopes techniques, as well as with the relationship of nutrition and genomics, including biofortification of foods. Past and First President of the Latin American Nutrition, Fellow of the Third Word Academy of Sciences and Past and Honorary President of the International Union of Nutritional Sciences. He published over 250 scientific papers in Brazilian and International Journals and is author of books on Nutrition of Brazilian Agricultural Workers, Malnutrition of the Rich and the Poor and Nutritional Sciences, a Brazilian reference book for nutrition students. Senior Professor at the Medical School of Ribeirão Preto, São Paulo University and at the University of the State of São Paulo, Brazil, with actual activities on teaching and research.